Cava
A Cava egy spanyol pezsgő, amelyet a klasszikus, palackos erjesztési eljárással készítenek.
A Cava jellemzően három helyi szőlőfajtából áll: a Macabeo (lágyságot és gyümölcsösséget ad), a Parellada (eleganciát kölcsönöz), és a Xarel·lo (karaktert és testességet biztosít).
A Cava készítése során a szőlőfürtöket bogyózzák, kíméletesen préselik, a mustot tisztítják, és az egyes fajtákat külön erjesztik.
A Cava készítésének technológiája röviden tehát az első préselésből származó ital előállítását jelenti
A Cava különlegessége, hogy a Champagne-tól eltérően, ahol a szőlőt mészkő talajon termesztik, Penedésben, ahol a Cava nagy részét előállítják, alluviális kőzetek is befolyásolják az ital ízét.
A Cava gyártása során további szőlőfajtákat is felhasználhatnak, mint például a Chardonnay vagy a Pinot Noir
A Cava tökéletes választás aperitifként, és jól illik előételekhez, salátákhoz, könnyű fogásokhoz, valamint tenger gyümölcseihez és halas ételekhez